Η ασφάλιση του ποδηλάτου δεν είναι μόδα
Κάποτε αποτελούσε κατά κύριο λόγο το απόλυτο παιδικό παιχνίδι. Τα χρόνια πέρασαν και το ποδήλατο άρχισε να... μεγαλώνει και αυτό μαζί μας. Η χρήση του αυξήθηκε σημαντικά ενώ έγινε μέχρι και μόδα. Βέβαια, η χώρα μας απέχει έτη φωτός από τις χώρες της Κεντρικής Ευρώπης και της Σκανδιναβίας σε ότι αφορά τη χρήση ποδηλάτου – αφού υστερεί σε υποδομές.
Παρ'' όλα αυτά, σήμερα το ποδήλατο χρησιμοποιείται όλο και περισσότερο ως μέσο μεταφοράς. Σίγουρα, η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη δεν μοιάζουν με την Κοπεγχάγη, το ?μστερνταμ, το Βερολίνο και το Ελσίνκι. Οι ποδηλατόδρομοι είναι λίγοι έως ανύπαρκτοι και εκεί που υπάρχουν τις περισσότερες φορές είναι... υπό κατάληψη. Οι Έλληνες οδηγοί δεν δείχνουν ιδιαίτερη προσοχή στους ποδηλάτες και γενικότερα οι μετακινήσεις είναι πολλές φορές επικίνδυνες.
Το ποδήλατο, όμως, έχει μπει τόσο πολύ στη ζωή μας που μέχρι και η Ελληνική Αστυνομία δημιούργησε μία νέα ομάδα που πραγματοποιεί περιπολίες με ποδήλατα σε χώρους όπου η πρόσβαση μηχανοκίνητων μέσων είναι δύσκολη. Μάλιστα, ο θεσμός της εμφανούς αστυνόμευσης με ποδήλατα είναι τόσο επιτυχημένος που έχει επεκταθεί σε αρκετές περιοχές της χώρας.
Τι μπορούν να κάνουν όσοι χρησιμοποιούν ποδήλατο στις πόλεις και πως μπορούν να προστατευθούν από τους αναρίθμητους κινδύνους που κρύβουν οι ελληνικοί δρόμοι; Εσείς γνωρίζετε ότι με περίπου 1,5 ευρώ/μήνα μπορείτε να ασφαλιστείτε και να απολαύσετε πιο άνετα τις βόλτες σας;
Η ασφάλιση ποδηλάτου δεν είναι υποχρεωτική. Παρ'' όλα αυτά, οι επιλογές ασφάλισης καλύπτουν όλες τις ανάγκες που δημιουργεί η χρήση του ποδηλάτου, όπως η κλοπή του οχήματος, οι ζημιές που μπορεί να υποστεί και βέβαια η αστική ευθύνη για σωματικές βλάβες ή υλικές ζημιές που προκαλούνται κατά τη διάρκεια της ποδηλασίας. Προσφέρεται, επίσης, κάλυψη προσωπικού ατυχήματος, μέχρι και οδική βοήθεια για όσους θέλουν να έχουν το κεφάλι τους ήσυχο ότι δεν θα... φουσκώνουν λάστιχα στη μέση του δρόμου.
ΚΟΚ για Ποδήλατα: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις
Το ποδήλατο, κυρίως στις πόλεις, έχει γίνει βασικό μέσο μεταφοράς για πολλούς, αφού αποτελεί μια οικονομική λύση, για γρήγορες μετακινήσεις χωρίς το άγχος της κίνησης ή της αναζήτησης θέσης πάρκινγκ, ενώ η ποδηλασία αποδεδειγμένα προσφέρει πολλά οφέλη στην υγεία. Και ειδικά τώρα το καλοκαίρι που ο καιρός κάνει ακόμα πιο άνετες τις βόλτες με ποδήλατο, ακόμα και αυτοί που δεν είναι φανατικοί ποδηλάτες, το δοκιμάζουν συνήθως στις διακοπές τους.
Ωστόσο στην Ελλάδα, ακόμα και σήμερα λίγα αστικά κέντρα έχουν κάνει τις σωστές και πλήρεις υποδομές για τους ποδηλάτες, ενώ επικρατεί μια «ασάφεια» σχετικά με το ποια είναι τα δικαιώματα και ποιες οι υποχρεώσεις ενός ποδηλάτη.
Ο ΚΟΚ, από πέρυσι προσπάθησε να βάλει ένα τέλος σε αυτή την «ασάφεια» και εισήγαγε μια σειρά από νέες πινακίδες – σήματα για τα ποδήλατα, αλλά και νέα πρόστιμα και για τους ποδηλάτες, οι οποίοι πλέον αντιμετωπίζονται (σχεδόν) όπως οι οδηγοί των άλλων οχημάτων.
Ποια σήματα πρέπει να γνωρίζουν οι ποδηλάτες;
Σε γενικές γραμμές οι νέες πινακίδες ενημερώνουν ή προειδοποιούν για τη διασταύρωση με ποδηλατόδρομο (αποκλειστική λωρίδα ποδηλατών) και για την παρουσία διαβάσεων (παράλληλων ή κοινών) ποδηλάτων και πεζών, ή για τη παρουσία κοινής λωρίδας κίνησης ποδηλατών – οχημάτων. Παράλληλα, ξεκαθαρίζουν πως τα ποδήλατα μπορούν να κινούνται στις λεωφορειολωρίδες (καλύπτοντας έτσι μια μεγάλη ανάγκη για διευκρίνηση του πού πρέπει να κινείται ένας ποδηλάτης, ειδικά στις πόλεις), ενώ ορίζουν και την παρουσία χώρων όπου επιτρέπεται η στάθμευση για ποδήλατα.
Τα πρόστιμα
Ο νέος ΚΟΚ στην ουσία αναγνωρίζει το δικαίωμα του ποδηλάτη να κινείται στο οδόστρωμα, όμως αυτό συνεπάγεται και υποχρεώσεις για τον ποδηλάτη. Ο ποδηλάτης οφείλει να γνωρίζει και να σέβεται τον ΚΟΚ και σε αντίθετη περίπτωση τα πρόστιμα είναι αυστηρά, ενώ πλέον και για τους ποδηλάτες (όπως και για τους υπόλοιπους οδηγούς οχημάτων), οι παραβάσεις του ΚΟΚ διαχωρίζονται ανάλογα με το βαθμό επικινδυνότητάς τους (σε χαμηλής, μεσαίας και υψηλής επικινδυνότητας) με τα πρόστιμα να έχουν και αυτά τις ανάλογες διαβαθμίσεις.
Ειδικά για τους ποδηλάτες το όριο ταχύτητας εντός πόλεων ορίζεται στα 20 χιλ./ώρα, η χρήση κράνους δεν είναι υποχρεωτική, ενώ τα ακόλουθα είναι τα βασικά πρόστιμα που αφορούν τους ποδηλάτες:
Οι ποδηλάτες δεν διαφέρουν από τους άλλους οδηγούς.
Οι ποδηλάτες σίγουρα αισθάνονται μια «δικαίωση» με τον νέο ΚΟΚ, αφού τους αναγνωρίζει το δικαίωμα τους να μετακινούνται στο οδόστρωμα και τους αντιμετωπίζει ως οδηγούς οχήματος (πλην ελάχιστων εξαιρέσεων), ενώ τους
«προστατεύει» από την «αντικοινωνική συμπεριφορά» των οδηγών άλλων οχημάτων. Όμως, αυτό παράλληλα σημαίνει πως οι ποδηλάτες έχουν ιδιαίτερα αυξημένες ευθύνες και οφείλουν να φροντίζουν να κινούνται με ασφάλεια στο δρόμο και να σέβονται τον ΚΟΚ, όπως και οι άλλοι οδηγοί.
?ρα στην ουσία ένας ποδηλάτης έχει υποχρεώσεις, όπως έχει ένας οδηγός αυτοκινήτου. Μπορεί ο νόμος να μην επιβάλει την υποχρεωτική ασφάλιση των ποδηλάτων, αλλά με δεδομένο ότι επιτρέπει τη συνύπαρξη των ποδηλάτων με τα άλλα οχήματα στο οδόστρωμα, σε συνδυασμό με την απουσία ποδηλατόδρομων στην Ελλάδα, η πιθανότητα να εμπλακεί ένας ποδηλάτης σε ένα ατύχημα είναι μεγάλη.
Αν, λοιπόν, αγαπάς να κινείσαι με το ποδήλατο στην πόλη, εκτός από το να σέβεσαι τους νέους κανονισμούς, το σωστό είναι να κάνεις και μια ασφάλεια αστικής ευθύνης, που θα σε καλύψει σε περίπτωση που άθελά σου προκαλέσεις κάποιο ατύχημα ή υλική ζημιά ενώ κινείσαι με το αγαπημένο σου μεταφορικό μέσο. Ακόμα αναρωτιέσαι εάν οι ποδηλάτες χρειάζονται ασφάλεια;
Ρυθμίζονται πατίνια και σκούτερ
Την ορολογία «συσκευές προσωπικής κινητικότητας» αποφάσισε να χρησιμοποιήσει το υπουργείο Μεταφορών, για να καλύψει ταυτόχρονα όλων των μορφών –ηλεκτρικών κυρίως– ατομικών μέσων διακίνησης που εμφανίζονται ολοένα και περισσότερο, όπως τα ηλεκτρικά πατίνια, τα ηλεκτρικά σκούτερ, τα ηλεκτρικά ποδήλατα κ.ο.κ.
Μάλιστα, το υπουργείο Μεταφορών ετοίμασε και τροποποιήσεις σε δύο νόμους, τη νομοθεσία για τα ποδήλατα και τη νομοθεσία για μηχανοκίνητα οχήματα, που θα προωθήσει σε Υπουργικό και Βουλή για ψήφιση, σύμφωνα με τις αποφάσεις που λήφθηκαν σε μια από τις τελευταίες συσκέψεις στο υπουργείο Μεταφορών υπό την τέως Υπουργό, Βασιλική Αναστασιάδου.
Τα δύο νομοσχέδια έχουν ετοιμαστεί από το Τμήμα Οδικών Μεταφορών σε συνεργασία με το Υπουργείο, ενώ ετοιμάζεται και τρίτη νομοθεσία, ώστε να περιληφθούν προβλέψεις για παραβάτες με ηλεκτρικά σκούτερ κ.λπ. και στη νομοθεσία για τα εξώδικα πρόστιμα.
Το νομοσχέδιο που ετοιμάστηκε για τις βασικές ρυθμίσεις της διακίνησης των «συσκευών προσωπικής κινητικότητας», θα ενταχθεί στο πολύκροτο νομοσχέδιο που ψηφίστηκε μετά από συζητήσεις που χρόνισαν σε Κυβέρνηση και Βουλή για τη ρύθμιση της διακίνησης ποδηλάτων.
Έτσι, ο «περί Ρύθμισης της Διακίνησης Ποδηλάτων Νόμος» προτείνεται να τροποποιηθεί ως ο «περί Ρύθμισης της Διακίνησης Ποδηλάτων και άλλων Συσκευών Προσωπικής Κινητικότητας Νόμος».
Το δεύτερο νομοσχέδιο αφορά τροποποιήσεις του περί Μηχανοκινήτων Νόμου, ώστε να υπάρχουν ορισμοί και για το τι είναι οι «συσκευές προσωπικής κινητικότητας» και πώς προβλέπεται να γίνεται η τροχαία διακίνηση με τέτοιες «συσκευές».
Πέραν των αναγκαίων τροποποιήσεων που θα πρέπει να γίνουν και στις ρυθμίσεις για τα εξώδικα πρόστιμα, φαίνεται ότι θα χρειαστεί και τροποποίηση στη νομοθεσία για την οδική ασφάλεια.
Με βάση τα νομοσχέδια που ετοιμάστηκαν, «συσκευή προσωπικής κινητικότητας» σημαίνει αυτοκινούμενη με οποιαδήποτε μορφή ενέργειας κατασκευή, η οποία δύναται να μεταφέρει ένα καθήμενο ή ιστάμενο πρόσωπο και για την οδήγησή της η συσκευή διαθέτει ένα τιμόνι και τουλάχιστον έναν κινητήριο άξονα, καθώς και τουλάχιστον δύο τροχούς ως σημεία επαφής στον δρόμο. Για αποφυγή μπερδεμάτων, το νομοσχέδιο προβλέπει ότι εξαιρούνται ανάλογες συσκευές, οι οποίες θεωρούνται παιχνίδια, με βάση τη νομοθεσία που ορίζει τις απαιτήσεις για να χαρακτηρίζεται μια τέτοια συσκευή ως παιγνίδι.
Με βάση τη νομοθεσία που προωθείται –πρόκειται για τη δεύτερη προσπάθεια προώθησης τέτοιας νομοθεσίας– δεν θα επιτρέπεται να οδηγούν ηλεκτρικά σκούτερ - πατίνια κ.λπ. πρόσωπα κάτω των 16 ετών. «Συσκευή προσωπικής κινητικότητας επιτρέπεται μόνο για χρήστες ηλικίας 16 ετών και άνω», όπως αναφέρεται στην κυβερνητική πρόταση. Μάλιστα, αν κάποιος άνω των 16 ετών κατέχει τέτοια συσκευή προσωπικής κινητικότητας, θα έχει την ευθύνη –όπως συμβαίνει και με τα αυτοκίνητα– να την προσέχει, ώστε να μην μπορεί να την χρησιμοποιεί ανήλικος.
Ασφαλιστική κάλυψη έναντι τρίτου
Για να κυκλοφορούν οι «συσκευές ατομικής κινητικότητας, θα πρέπει να έχουν κάποιο σύστημα φρένων, φανάρι, ανακλαστήρα, κουδούνι ή κόρνα, κατάλληλα ελαστικά και βέβαια να τηρεί σχετικά πρότυπα και απαιτήσεις του νόμου. Μάλιστα προβλέπεται ακόμα και δυνατότητα μεμονωμένης εγγραφής, μιας «συσκευής προσωπικής κινητικότητας» μετά από επιθεώρηση και άδεια από τις Ηλεκτρομηχανολογικές υπηρεσίες.
Βασική προϋπόθεση, όπως και για όλων των μορφών μηχανοκίνητα οχήματα, θα είναι ότι κάθε ηλεκτρικό σκούτερ, πατίνι κ.ο.κ αν και δεν χρειάζεται εγγραφή, θα πρέπει απαραίτητα να διαθέτει πλέον και ασφαλιστική κάλυψη έναντι τρίτου, κάτι που πρέπει να ισχύει και για συσκευές που θα ενοικιάζονται.
Όσοι οδηγούν τέτοια ηλεκτρικά σκούτερ, θα πρέπει να φέρουν και κατάλληλο κράνος, ενώ δεν επιτρέπεται να μεταφέρει δεύτερο πρόσωπο, εκτός αν το σκούτερ του ή άλλη «συσκευή προσωπικής κινητικότητας» διαθέτει κατάλληλη θέση για δεύτερο πρόσωπο και το πρόσωπο αυτό θα πρέπει να είναι άνω των 12 ετών. Επίσης, απαγορεύεται η οδήγηση τέτοιων σκούτερ υπό την επήρεια αλκοόλ ή ναρκωτικών.
Η χρήση «συσκευής προσωπικής κινητικότητας» θα επιτρέπεται μόνο «σε οποιοδήποτε ποδηλατόδρομο, ποδηλατολωρίδα ή σε χώρο που αποτελεί προέκταση ποδηλατοδρόμου και ο οποίος προορίζεται για να παρέχει τη δυνατότητα κοινής χρήσης του από ποδηλάτες και πεζούς και ο οποίος φέρει ειδική σήμανση».
?δειες και έλεγχος από τοπικές Αρχές
Η χρήση «συσκευής προσωπικής κινητικότητας», σε οποιαδήποτε πλατεία ή σε οποιοδήποτε πεζόδρομο, επιτρέπεται μόνο μετά από απόφαση της κάθε τοπικής Αρχής και οι χώροι αυτοί φέρουν ειδική σήμανση. Κάθε δήμος ή κοινότητα μπορεί να αποφασίσει σχετικά με το πού θα επιτρέπεται η χρήση ηλεκτρικών σκούτερ κ.λπ. μετά από αξιολόγηση των επιπτώσεων στην οδική ασφάλεια, ιδιαίτερα προς όφελος των πεζών.
Για τη λειτουργία εταιρειών ενοικίασης και κυκλοφορίας ενοικιαζόμενων «συσκευών προσωπικής κινητικότητας» στα όρια δήμων ή κοινοτήτων, οι εταιρείες θα πρέπει να εξασφαλίζουν σε ετήσια βάση άδεια λειτουργίας και κυκλοφορίας από την τοπική Αρχή στην οποία αναπτύσσουν δραστηριότητα. Οι τοπικές Αρχές χρεώνουν και τέλη για τις άδειες αυτές. Όλες οι εταιρείες που θα ασχολούνται με την ενοικίαση θα πρέπει να έχουν τις απαραίτητες άδειες για να μπορούν να συνεχίσουν τη δραστηριότητά τους σε περίοδο μέχρι και έξι μήνες μετά την έγκριση της νομοθεσίας.
Οι οδηγοί «συσκευών προσωπικής κινητικότητας» θα πρέπει να τηρούν όλους τους κανόνες οδικής κυκλοφορίας, όπως τα φώτα τροχαίας, τους σηματοδότες για ποδήλατα κ.λπ., ενώ σε δρόμο που επιτρέπεται η κυκλοφορία τους, πρέπει να κινούνται στο αριστερό άκρο, όπως και να δίνουν προτεραιότητα στους πεζούς σε διαβάσεις.
Ταυτόχρονα, οι οδηγοί άλλων μηχανοκίνητων ποδηλάτων πρέπει να αντιμετωπίζουν «συσκευές προσωπικής κινητικότητας» που βρίσκουν στην πορεία τους, όπως ακριβώς προβλέπει ο νόμος για την προστασία των ποδηλατιστών.
Ήδη πολλές ασφαλιστικέ εταιρείες στην Ελλάδα έχουν αρχίσει και δραστηριοποιούνται στον χώρο της ασφάλισης ποδηλάτων –πατινιών και ηλεκτρικών scooter.
Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε μαζί μας